mandag 29. desember 2014

Local beer tradition! Gloppe-tradisjon på sitt beste!

Here om our County-Gloppen, we have a long tradition to brew beer for Christmas. Earlier they also brew the beer when they something special to celebrate, such as marriage, a babtism and also when there was a funeral. 

Brewing beer is an old tradition from the Viking age.

This beer we call "Sukkerøl". Or suger beer. It is made of sugar, yeast, branches from Junipers, hops and water. And it is a non alcoholic beer. 

When I grew up my grandmother used to make it. I loved it!! But my mother never believed it was without alcohol so she never drank it ;-)

After Christmasdinner the adults play card and talk and had such a good time! We was too young to join so we sat there, and just loved to be included with our parents, aunties, uncles and grandparents. When we had gone to bed, we still could hear the laughter through the walls. 

Everybody was in a very good mood in those Christmas parties at Skeistrand, so maybe there was some percent with alcohol :-) (not that we needed alcohol to become in a good mood, but, you know....)


This bottle we got from our neighbours. Elegant Christmas decorated bottle. 

These tasty, precious drops, I had in a cognac glas, because I drank it the same way I drink Cognac; I just have to sniff in the sent before every sip. It taste just like the sent of a new dawn in a deep Norwegian forest!

I found this recipe and the procedure at www.osteningen.no. 
(Only in Norwegian)

Sukkerøl er et tradisjonelt brygg både på Vestlandet og i Telemark, og bryggeprosessen later til å være overkommelig for selv den ringeste kokk.

40 gram humle, tre kilo sukker, en god favn med einerbærbusk, et halvt glass maltekstrakt og gjær, er alt som skal til.

Sil og spann

På apoteket i Bø var de utsolgt for humle før jul, så det er liten tvil om at det er flere som brygger i distriktet.

På kjøkkenet lar Kari humle og eineren trekke i halvannen time hver for seg i en kjele med ti liter vann. Gryta er stappende full med grønn busk.

– Det er veldig godt å kjenne smaken av einer. Humla gir litt bitter smak, og sukkerlaken gir søtsmak på ølet, forklarer hun.

Etter at humlen og einer er ferdig trukket, siles de, og vannet går i et spann. Deretter lages sukkerlake av to kilo sukker og rundt ti liter vann. Den siste kiloen med sukker brunes.

– Både for fargen og smaken sin skyld, forklarer Kari.

Alt helles så over i melkespannet og man tilsetter maltekstrakt. Når blandingen er nærmere 37 grader, har man i 50 gram gjær, og prosessen er i gang.

Må stå kaldt

– Det er viktig at spannet står varmt i et døgn, gjerne på varmekabler. Da jeg var liten pleide vi å sette den inntil ovnen med et teppe rundt, husker Kari.: Etter 24 timer i varmen, stopper hun gjæringsprosessen ved å sette brygget kaldt og fjerne gjærhatten. Etter et døgn i en kald kjeller, må brygget helles over i et annet spann for å få fjernet bunnfallet. Nok et kaldt døgn må til, og prosessen gjentas for å fjerne bunnfall på nytt. Et siste kjølig døgn gjør susen og sukkerølet er ferdig i tide til jul.


Kilde: http://touch.ostlendingen.no/Barna_er_krystallklare_____l_framfor_brus_-5-69-8317.html




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar